Czy aby nadal można zarabiać pieniądze na żywieniu ludzi?

By admin
Czy restauracja w akurat Polsce to świetny interes? To zależy od masy czynników. Z całą pewnością nie jemy tak często w restauracjach co Włosi, Brytyjczycy albo Holendrzy, ale skoro nietrudno zauważyć sporo lokali gastronomicznych w naszych miastach, w szczególności takich najbardziej zaludnionych, w sumie można powiedzieć, iż na szczęście jest ostatnio coraz lepiej. Zatem jeżeli ktoś na poważnie rozmyśla o założeniu restauracji, nie powinien zakładać, że to słaba idea!
przyprawione potrawy
Autor: Alpha
Źródło: http://www.flickr.com
Należy jednak dotrzeć do typowego klienta. A jeżeli statystyczny Nowak nie zarabia dużo, na pewno czymś bardzo ważnym jest to by strawa w zasadzie nie drenowała portfela. Wiadomo, wszystko kosztuje, personel, wynajęcie lokalu, ochrona, mieszanki przypraw (tu kupisz przyprawy bez chemii) oraz reszta... W sumie koszty stałe są znaczne, więc należy zadbać o to by lokal nie był przesadnie drogi, ale również ciężko sądzić, że czymś w porządku jest to, aby zapomnieć jak niesamowicie ważnym jest jak najszybsze wyjście na swoje. Zwłaszcza, że restauracja (zobacz więcej opinii pod linkiem http://www.anatewka-manufaktura.pl/) nie jest jakąś instytucją charytatywną.

Jeśli nie będziemy umieli zarobić, w sumie nawet najsmaczniejsze jedzenie - doskonale przyrządzone i podane, i tak nie dadzą nam zbyt wiele dobrego. Nie można się oszukiwać - typowy klient lubi sporo zjeść. Chciałby, aby dodatki do mięsa i cała reszta nie były malutkich rozmiarów. Chociaż rozmiar strawy to w 100% subiektywne pojęcie - niektórzy przedstawiciele gastronomii uważają, iż często jest tak, że wyłącznie według klientów ich jedzenie jest małe, bo tak naprawdę jest w porządku. Cóż, trzeba jednak wiedzieć, iż dosyć często właściciele restauracji mimo wszystko trochę przesadzają, próbują zbytnio zaoszczędzić na własnych klientach.



Pamiętajmy również o profesjonalnej obsłudze kelnerskiej - niewdzięczna to fucha, ale i tak kelnerzy w żadnym przypadku nie powinni zakładać, że mają prawo wykonywać swoje obowiązki w nieodpowiedni sposób (kontynuuj). Oczywiście - jakieś wpadki są całkowicie wybaczalne, W końcu to wyłącznie restauracja. Jednak chamstwo czy lenistwo nigdy nie są w porządku, trudno tak naprawdę zrozumieć takiego człowieka, który przykładowo nie umie polecić strawy albo jest najzwyczajniej w świecie pozbawiony kultury.