Czy aby nadal można zarabiać pieniądze na żywieniu ludzi?

Czy restauracja w akurat Polsce to świetny interes? To zależy od masy czynników. Z całą pewnością nie jemy tak często w restauracjach co Włosi, Brytyjczycy albo Holendrzy, ale skoro nietrudno zauważyć sporo lokali gastronomicznych w naszych miastach, w szczególności takich najbardziej zaludnionych, w sumie można powiedzieć, iż na szczęście jest ostatnio coraz lepiej. Zatem jeżeli ktoś na poważnie rozmyśla o założeniu restauracji, nie powinien zakładać, że to słaba idea!

przyprawione potrawy

Autor: Alpha
Źródło: http://www.flickr.com
Należy jednak dotrzeć do typowego klienta. A jeżeli statystyczny Nowak nie zarabia dużo, na pewno czymś bardzo ważnym jest to by strawa w zasadzie nie drenowała portfela. Wiadomo, wszystko kosztuje, personel, wynajęcie lokalu, ochrona, mieszanki przypraw (tu kupisz przyprawy bez chemii) oraz reszta… W sumie koszty stałe są znaczne, więc należy zadbać o to by lokal nie był przesadnie drogi, ale również ciężko sądzić, że czymś w porządku jest to, aby zapomnieć jak niesamowicie ważnym jest jak najszybsze wyjście na swoje. Zwłaszcza, że restauracja nie jest jakąś instytucją charytatywną.

Jeśli nie będziemy umieli zarobić, w sumie nawet najsmaczniejsze jedzenie – doskonale przyrządzone i podane, i tak nie dadzą nam zbyt wiele dobrego. Nie można się oszukiwać – typowy klient lubi sporo zjeść. Chciałby, aby dodatki do mięsa i cała reszta nie były malutkich rozmiarów.

Jeżeli zaciekawił Cię niniejszy artykuł, to odwiedź www kieliszki do białego wina a tam oczekują na Ciebie materiały godne zainteresowania. Sprawdź je – będziesz bardzo zadowolony.

Chociaż rozmiar strawy to w 100% subiektywne pojęcie – niektórzy przedstawiciele gastronomii uważają, iż często jest tak, że wyłącznie według klientów ich jedzenie jest małe, bo tak naprawdę jest w porządku. Cóż, trzeba jednak wiedzieć, iż dosyć często właściciele restauracji mimo wszystko trochę przesadzają, próbują zbytnio zaoszczędzić na własnych klientach.

Pamiętajmy również o profesjonalnej obsłudze kelnerskiej – niewdzięczna to fucha, ale i tak kelnerzy w żadnym przypadku nie powinni zakładać, że mają prawo wykonywać swoje obowiązki w nieodpowiedni sposób (kontynuuj). Oczywiście – jakieś wpadki są całkowicie wybaczalne, W końcu to wyłącznie restauracja. Jednak chamstwo czy lenistwo nigdy nie są w porządku, trudno tak naprawdę zrozumieć takiego człowieka, który przykładowo nie umie polecić strawy albo jest najzwyczajniej w świecie pozbawiony kultury.